DRIE TOOLS VOOR MEER CREATIVITEIT IN JE COACHING OF PASTORAAT

“Hoe zou het zijn om jouw droom cliënte een stap vooruit te kunnen helpen met de perfecte creatieve werkvorm?”  

“Wat zou t voor jouw coaching betekenen om steeds de juiste creatieve werkvorm in te zetten zodat jouw droom cliënte dichter bij haar kunstenaarshart komt, en dichter bij het Kunstenaars hart van God?” 

“Wat als jij je als christen professional kunt onderscheiden met jouw unieke coach werkwijze en creatieve werkvormen?” 

 

Wil jij als christen professional meer creativiteit in je coaching?
Check dan eerst even deze 3 TOOLS:

 

#1: Creatieve blokkades

Ga bij jezelf na wat je blokkeert om creatief te zijn. Trauma’s uit t verleden? Een innerlijke criticus? Te weinig kennis of ervaring met creatieve technieken en materialen? Wacht niet langer en pak je blokkades samen met God aan!
Stress is de grootste blokkade voor creativiteit. En stress ervaren we allemaal. Een beetje stress kan geen kwaad. De één ervaart stress als vervelend, een ander kan onder de druk van een deadline goed presteren. Helaas heeft stress een negatieve werking op andere vaardigheden. Een gestrest brein belemmert namelijk cognitieve functies zoals plannen, creatief denken, laat staan brainstormen.

 

#2: Inspiratiebron vullen

Onderzoek waar jij geïnspireerd van raakt, waar ga jij van aanstaan oftewel waar word jij blij van? Filmpjes van kittens, boswandelingen, klassieke muziek of een bezoek aan een museum? Zorg dat je minimaal 1 x per week jezelf hieraan blootstelt.

Wist je dat Steve Jobs iedere week al wandelend een brainstorm had met de top van zijn bedrijf? Want alleen zo kom je volgens Jobs op echt creatieve ideeën. Dat blijkt ook uit onderzoek van professor Erik Scherder. In zijn boek ‘Laat je hersenen niet zitten’ laat hij zien dat wandelen je alertheid verhoogt, en ervoor zorgt dat je hersenhelften goed met elkaar kunnen communiceren. Daardoor laat je creativiteit groeien.

Je inspiratiebron bewust vullen en openstaan voor inspiratie is niet alleen voorbehouden aan ons christen professionals. Jezus zocht inspiratie bij niemand minder dan Zijn Vader. Door bewust tijd apart te zetten, om zich te laten vullen met wijsheid, inspiratie en ongetwijfeld een flinke dosis van Gods creativiteit om Zijn taak te kunnen vervullen.

“Het is waar wat Ik zeg,” zei Jezus. “De Zoon kan niets uit Zichzelf. Hij doet alleen wat Zijn Vader Hem voordoet. In feite doet de Zoon hetzelfde als Zijn Vader. De Vader houdt van de Zoon en laat Hem steeds zien wat Hij doet. De Vader zal Hem nog grotere dingen laten doen. U zult uw ogen nauwelijks kunnen geloven.”
Johannes 5:16-30 HTB

Als het goed genoeg was voor de Zoon van God, dan kunnen wij daar nog het een en ander van leren!

 

#3: Experimenteer, wacht af of bewaar

Een beeldendenker, woordenkunstenaar of een gevoelsmens? Wie van de drie ben jij?
Zie jij een beeld voor je, liever een gedicht of verhaal of juist vanuit een onderbuikgevoel? Hoe kom jij aan een idee dat uit mag groeien tot een creatie?

Jasper Udink ten Cate noemt zichzelf een creatieve chef. Hij is kok, kunstenaar, muzikant, gastdocent op onder meer de HKU en auteur van het boek Creative chef.

Jasper heeft drie verschillende creatieve processen. Hij voedt zijn brein met informatie en wacht op een eurekamoment, schrijft ideeën op in schriften en gebruikt die ideeën als inspiratie op een later moment of als hij experimenteert.
“Creativiteit zit in iedereen”, gelooft Jasper. “Sommigen hebben de behoefte die creativiteit te uiten, anderen niet. Ik laat mijn creativiteit graag zien. Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis had ik daar alleen geen podium voor. Daarom ben ik gaan koken, dat was mijn creatieve uitlaatklep.” (Bron:adformatie.nl)

Ga de volgende keer dat je iets creëert eens voor jezelf na: welke creatieve stappen zet jij? Wat werkt voor jou om te creëren zonder op de klok te kijken?

Met deze TOOLS weet jij nu hoe je meer creativiteit in je leven kunt toepassen. En als dit werkt voor jou, werkt t misschien ook voor jouw droom cliënte…

 

Wees gezegend met Zijn creativiteit!

Creatieve groetjes en Gods zegen,
Jennifer