CHRISTEN CREATIVE: JIJ BENT ONMISBAAR IN DE KERK!

Dit is even een dikke SHOUTOUT naar alle christen creatives out there: Jij, die jouw unieke kunstvorm inzet voor het Koninkrijk van God. Of je nu zingt, de gitaar of keys rockt, achter de camera staat, je rap of spoken word deelt, danst of zelfs de graffiti spuitbus ter de hand neemt. Mijn BLOG is voor jou!

God is zo blij met jou, want jij vertelt Zijn verhaal. Jij deelt een stukje van Zijn Kunstenaars hart aan hen die de taal van creativiteit verstaan. Jij bent het die een stukje van Gods plan deelt….en laat dat nou net zijn wat wij nodig hebben in deze bijzondere Corona tijd!
Een beeld van hoop, een beeld van troost en van schoonheid, een beeld van wat er voor ons ligt in de toekomst, een glimps van het Nieuwe Jeruzalem!

Kerken

Tegelijk ook een dikke shoutout naar alle KERKEN… fijn dat die creatives de oplossing hadden in Corona tijd, toch?
Met hun creatieve bijdrage en kennis kon een kerkdienst gestreamd worden, werden complete studio’s gebouwd met licht en geluid, socials en websites van jullie kerken werden door de wasstraat getrokken en zo konden kerkgangers thuis met een onlinedienst bediend worden. Maar lieve kerken, al bedacht hoe t gaat zijn als alles weer ‘normaal’ wordt? Hebben christen creatives dan nog een plekje of mogen ze weer braaf op t bankje gaan zitten? Gaat de kerkdienst weer op de ‘oude’ manier door terwijl de kerken leeglopen en echte verbinding ver te zoeken is…

Joris Kregting van de Radboud Universiteit ontdekte dat niet welvaart of individualisering de belangrijkste factor is dat de kerken leeglopen, maar ons steeds hogere opleidingsniveau. “In de jaren 60 was 2 tot 3 procent van de Nederlandse bevolking hoogopgeleid”, vertelt de onderzoeker, “maar inmiddels is dat ruim een derde.”
Door technologische ontwikkelingen hebben we steeds meer het gevoel dat we ons leven zelf in de hand hebben, en dat we zelf in staat zijn om dingen op te lossen. Het gevoel dat we het geloof nog nodig hebben, neemt daardoor af. (bron: npo1)

37 ‘Wat moet er toch veel geoogst worden!’ zei Hij tegen zijn leerlingen. ‘En wat zijn er weinig arbeiders!
38 Vraag de Landheer of Hij meer arbeiders wil sturen om de oogst binnen te halen.’
Mattheüs 9:37
-38 HTB

Kerken, wat nou als die creatives…ONMISBAAR zijn?
Wat nou als die creatives met hun talenten en gaven nu net het missende puzzelstukje zijn?

De Amsterdamse dominee Tim Vreugdenhil ziet niet alleen de negatieve kanten van de ontkerkelijking. ”Er zijn ook gemeenschappen die op zondag de hele AFAS Live vullen.” Het ontbreekt de christelijke kerk in Nederland aan creativiteit en innovatie, zegt hij.
(Bron: npo1)

Lieve kerken, krab even achter jullie oren en kijk eens goed naar de creative arbeiders waarmee God jullie gezegend heeft. Ze zijn door God geroepen, niet om maar even mee te doen, maar voor een blijvende taak!
Wat denken jullie dat de eerste mens in de Bijbel, die gevuld werd door Gods geest, mocht gaan doen voor God? Lees Exodus 31 voor meer, maar het was dus geen droge preek afsteken vanachter een kansel…

Hoe zou het zijn als er in uw kerk echte verbinding is?
Wat zou het betekenen als uw kerk een nieuwe doelgroep kan aanspreken en hen kan dienen op een unieke manier? Wat nou als u de juiste kennis en ervaring al binnen de kerkmuren hebt rondlopen, om dit te kunnen realiseren?
En laat creativiteit daar nu het beste middel voor zijn. In deze Corona tijd zorgde creativiteit voor nieuwe mogelijkheden binnen de kerk, maar dat kan creativiteit ook doen na een wereldwijde pandemie!

Hoe? Mijn advies aan jullie lieve kerken:

  • Vraag je creatives eens om feedback op de missie en visie van de kerk en laat je verassen door hun antwoorden.
  • Laat een creative eens aan het Woord, met andere woorden: Giet die preek eens in een ander jasje. Laat je inspireren door de verschillende disciplines als dans en theater of door technologieën als animatie en film. Zonder afbreuk te doen aan de inhoud van Gods Woord.
  • Ontwikkel samen missie en visie hoe creativiteit en innovatie een blijvende plaats kan innemen binnen de kerk bijv. hoe nieuwe doelgroepen kunnen worden aangesproken door creativiteit of hoe kerkelijke momenten op een nieuwe manier kunnen worden aangeboden.
  • Of nog beter: investeer in je creatives door ze toe te rusten in het ontwikkelen van een creatieve bediening, om zo mee te bouwen aan het Koninkrijk van God. Investeer in hen door ze hun kunstenaarschap te laten ontwikkelen, gebaseerd op het Woord van God. Lees Exodus 31 er nog maar eens op na! Meer weten? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie over het toerusten van creatives.

Nog meer inspiratie nodig of een extra paar ogen die meekijken in dit creatieve proces? Informeer naar de mogelijkheden van Atelier Agapè lieve kerken, en vraag een connectgesprek aan door een mail te sturen naar [email protected]

Zo, dat moest even van mijn hart!

Creatieve groetjes en Gods zegen,
Jennifer
Atelier Agapè