HI CHRISTEN CREATIVE, WAAROM DEEL JIJ JE ART (NOG) NIET?

HI CHRISTEN CREATIVE, WAAROM DEEL JIJ JE ART (NOG) NIET?
Misschien vanwege een creatieve dip?
Omdat je niet weet of er wel iemand op je werk zit te wachten?
Toch moedig ik je aan om je art te delen…

INSPIRATIE
Why? Bedenk dan eerst eens wat jij doet om aan inspiratie te komen? Juist, jij struint ook Pinterest af, checkt de Instagram pagina van de ene leuke persoon of stuit op een mooi moment om je heen in het leven of word geraakt door een Bijbeltekst of lied.
Hoe vaak deel jij eigenlijk uit als jij een creatieve uitspatting hebt?

Als je een goede dag hebt en je lekker in een creatieve flow zit en je eigenlijk best trots bent op wat je hebt gemaakt. Sterker nog, hoe vaak deel jij, op wat voor manier dan ook, dat het je niet lukt om te creëren. Omdat de inspiratie ver te zoeken is? Omdat je je dag, je week, je maand niet hebt of erger… je gaat door een diep dal en een creatieve dip!
Wat is de reden dat je het nog niet doet?
Twijfel je of er iemand zit te wachten op wat jij hebt gecreëerd?
Het antwoord op je vraag is JA!

God is reuze geïnteresseerd in wat jij maakt. Hij wil graag met je meedenken en je inspireren juist midden in je creatieve of mentale dip!
Wist je dat Hij zelf heel blij wordt van creativiteit?
Nog voordat Hij zichzelf bekend maakte als een Genadige God, een Liefdevolle Vader of een Alomtegenwoordige God liet Hij een andere karaktereigenschap zien: die van een Kunstenaar.
Een God die schept, een God die werkt, een God die daarvan uitdeelt…
Lees Genesis 1 er nog maar eens op na. Hij hield het niet voor Zichzelf, Hij ging ervan uitdelen.

SHARE
Ik heb het niet over random je creaties delen zoals een hele generatie millanials tegenwoordig alles lijkt te willen delen, en deelt vanuit de gedachte ‘Ik deel, dus ik ben”. Iemand die hier mooie gedachtes over deelt is kunstenaar Austin Kleon van het boek “Show your art”.  Hij deelt 4 drijfveren waarom een mens zijn/ haar kunst zou willen delen: ‘pissed’ omdat je boos bent, ‘dissed’ omdat je pijn hebt, ‘blissed’ omdat je je verwonderd en ‘ blessed ‘ omdat je wat te delen hebt.

 

 

Mocht je nog twijfelen waarom je zou moeten uitdelen wat je hebt gecreëerd?
Mag ik je dan op 4 personen wijzen die ons leren wat God kan doen als wij beginnen met onze creativiteit te DELEN met anderen?

1. Delen vanuit boosheid (PISSED) Lees Exodus 32 of psalm 106: 19-23 waarin we lezen over Aaron en het gouden kalf die werd gemaakt uit pure frustratie. Ongeloof en frustratie lijkt mensen te verbinden op dit moment in de Bijbel, maar dat doet het ook vandaag. Genoeg onderwerpen die een mens boos maakt. Ik vind het bijzonder dat God tegenover die boosheid van het volk het beeld van Zijn geboden, in de vorm van 2 stenen tafels, tegenover het beeld van de kalf zet. Je boosheid verbeelden en delen, niks mis mee. Zeker als iemand anders zich in jou en jouw verhaal herkent, zich hierdoor gehoord en gezien voelt. Wees hierin echt, en ga er uiteindelijk mee naar God. Blijf er niet in hangen. Wellicht brengt boosheid jullie bij elkaar en geeft het God ruimte om in jullie beide te werken met Zijn waarheid.

 1. Delen vanuit pijn (DISSED) Lees David en psalm 25:18, waarin David openlijk verklaart aan God wanhopig te zijn, vol zorgen zit, pijn heeft en zich eenzaam voelt. Koning David die eigenlijk zijn leven op orde zou moeten hebben, een man vol wijsheid en met een goede band met God…heeft ook wel eens een OFF DAY. Hij deelt vanuit zijn pijn omdat hij weet dat het oplucht, omdat hij ook maar een mens is. Misschien wel omdat het lekker oplucht en hij zijn talenten voor woorden daarmee aan het werk zet. David creëert met woorden en als je een paar psalmen verder leest lees je dat er een verandering van perspectief plaatsvindt bij hem.
  Door het delen van zijn pijn lijkt David opeens weer ruimte te hebben om te zien wat voor goede dingen God heeft gedaan voor hem, voor het volk. In psalm 28 lijkt de lucht geklaard en spreekt David over zijn hart dat weer kan juichen. Probeer het eens mocht pijn de boventoon voeren en je dagelijks overvallen. Deel het, want het lucht op. Niet omdat je de pijn fijn vindt, maar omdat het er mag zijn zodat het kan genezen. En dat je zal gaan zien dat God jouw pijn wil genezen als je het bij Hem brengt. Zijn doel is om je van pijn naar perspectief te brengen zoals David.
 2. Delen vanuit verwondering (BLISSED) Lees Genesis 41: 39 waar Jozef uitleg geeft van de dromen aan de farao. Jozef heeft visie en ziet dingen die er nog niet zijn. Hij ziet wat er nog gaat komen, zoals een kunstenaar iets ziet als hij naar een doek kijkt en naar materialen zoekt.
  Jozef had zijn talent voor zich kunnen houden, maar uit pure verwondering ging hij delen. Met zijn broers, die dit niet konden waarderen. Jozefs liefde voor schoonheid en beelden werden gezien als trots. Ik heb me altijd afgevraagd waar zijn broers dan precies jaloers op waren: zijn mooie jas, de gave om dromen uit te leggen, zijn knappe uiterlijk of omdat hij meer geliefd werd oor hun vader…
  Afijn, delen van zijn creativiteit werd Jozef niet in dank afgenomen. We all know what happens next.
  Maar zelfs in de gevangenis deelt Jozef uit van zijn creativiteit, zijn inzicht en visie.
  Mensen die hem niet kenden vroegen hem om hulp, zoals de bakker en de wijnschenker. Het leverde de wijnschenker zijn vrijheid, en ook hij deelde weer uit van de creativiteit van Jozef.

Wat Jozef weer een meet en greet met de farao opleverde. Uitdelen vanuit verwondering maakte voor Jozef ruimte in zijn leven, zodat God Zijn werk in Jozef kon gaan doen.

 1. Delen vanuit wat je hebt (BLESSED) Lees Johannes 6: 9 over de jongen met de 5 broden en de 2 vissen. Wat had deze jongen goud in handen, vind je niet. Waarschijnlijk vol inspiratie na het horen van het Woord van Jezus ging hij uitdelen wat hij in handen hand. Wie weet was het alles wat hij en zijn gezin hadden te eten voor de week, of as dat zelfs niet eens genoeg.
  Met visie gaf hij alles wat hij had, in de handen van Jezus. We lezen dat er letterlijk meer borden en vissen kwamen om uit te delen. Vraag me niet naar het hoe. Ik ben geïnteresseerd in hoe een handeling van een kleine jongen zoveel ruimte gaf voor anderen om aangeraakt te worden door de schepende kracht van Jezus.
  als jij begint met uitdelen, van dat kleine beetje creativiteit die je misschien hebt en het in de handen van God legt om te gebruiken. Dat raakt mij altijd zo…delen uit van wat je hebt omdat het precies genoeg is voor God om mee te werken.

Wat het je al opgevallen dat alle personen uit deze Bijbelgedeelten delen terwijl ze zelf in een diep dal zitten? Dat het God is die je eert door te delen van je dip, dat het ruimte geeft om creatief te zijn, ook al is het niet veel. Jij weet niet wat de impact zal zijn op een ander…wat het teweegbrengt en wat God daardoor mag gaan doen in zijn/haar leven.

Als jij bedenkt dat je God eert door Zijn karakter te weerspiegelen als jij uitdeelt van Zijn creativiteit aan een ander, waarom twijfel je dan nog?
Want door uit te delen geef jij God gelegenheid om uit de delen aan jou.
Nieuwe inspiratie.
Nieuwe wijsheid.
Nieuwe kracht.

Denk daaraan de volgende keer als je creëert!
En zegen een ander met jouw ART!

Verder kletsen, christen creative?
Stuur me een mail naar [email protected].

Creatieve groetjes en Gods zegen,
Jennifer