KAN JIJ JE CREATIVITEIT MAAR NIET VASTHOUDEN?

KAN JIJ JE CREATIVITEIT MAAR NIET VASTHOUDEN? OVERWIN JE CREATIEVE BLOKKADES MET THE ART OF GRATITUDE!

Vraag jij je soms af hoe het komt dat bij creatieve persoonlijkheden, de uiting creativiteit vaak gepaard gaat met vlagen en periodes?

Misschien herken je het wel bij jezelf dat er overal in huis dan afgemaakte projecten liggen, halve schilderijen, halve haakwerkjes etc. En als je er dan weer even in zit, dan ga je er helemaal in op. Maar als je eruit bent, dan ben je er ook helemaal écht uit en kijk je weken/maanden niet om naar je schilder spullen. Vraag jij je ook af hoe dat komt, en wat je eraan kan doen, en of je er überhaupt iets aan zou moeten doen om dat te veranderen?

DIP
Heb jij er ooit op gelet of die creatieve dip gepaard gaat met een echte dip?
Je weet wel… dat je voor een langere tijd gewoon niet je dag hebt. Omdat je moe, prikkelbaar en gestrest bent. En dat je dan juist creatief bezig zou moeten zijn als de ultieme zelfzorg, maar vaak heb je dan precies 0.0 inspiratie om te creëren. Voelt het dan alsof je je creativiteit maar niet kunt vasthouden?

 

BLOKKADES HERKENNEN

Als jij het gevoel hebt dat je je creativiteit niet kunt vasthouden kan het zijn dat je steeds tegen creatieve blokkades aanloopt. In de kunstgeschiedenis zijn hier diverse namen of oorzaken aan gegeven: een writers block, een blauwe periode of door het weggaan of ontbreken van een muze. Het beeld van een getergde kunstenaar zoekend naar inspiratie, gebukt onder leed of depressie word tegenwoordig nog steeds geprezen.
Dat suggereert dat creativiteit van buitenaf geprikkeld moet worden. Maar laat God daar toch anders over te denken!

Bedenk de volgende keer als het je niet lukt om creatief te zijn of het misschien aan de volgende zaken kan liggen:

 

  1. Verleden niet verwerkt?
    Met andere woorden zijn er zaken uit je verleden die je nog niet opgeruimd hebt en die daarom stiekem veel energie kosten als ze getriggerd worden? Een zelfportret die maar niet afkomt omdat je met minderwaardigheidsgevoelens kampt door afwijzing uit het verleden? Pak het aan met hulp en zie wat een creatieve opluchting het kan geven!
  2. Rust en bijtanken
    Dit punt wordt vaak vergeten want om te creëren heb je gewoon energie nodig. Neem jij op tijd rust, zorg je voor ont prikkeling na stress? Naast energie heb je ook inspiratie nodig, dus vul jij jouw inspiratiebron met de juiste middelen? Weet jij wat jou rust en inspiratie geeft?
  3. Innerlijke criticus of innerlijke cheerleader

En als je eenmaal aan het creëren bent, wat zorgt ervoor dat je stopt of verdergaat? Hoe kijk jij naar wat je hebt gemaakt? Welk stemmetje klinkt er en besluit je om te luisteren? Heb jij een innerlijke cheerleader die je aanmoedigt verder te gaan, of juist een innerlijke criticus die jouw werk afkraakt?

  1. Drang naar creativiteit

Als je dan toch bezig bent om te onderzoeken naar wie je aan het luisteren bent…neem jij je drang naar creativiteit wel serieus? Mag het meer dan een hobby zijn voor je?
Mag jij van jezelf ongestoord creëren of is het onbewust verspilde tijd?

 

RUIMTE CREEEREN: ART OF GRATITUDE
Terechte punten om bij stil te staan, vind je niet? Blokkades zijn er om je te beschermen, maar herken wanneer ze je belemmeren.
Creatieve blokkades verdienen het om aangepakt te worden, want ze geven uiteindelijk ruimte om vrij kunnen creëren. En laat dat net zijn wat God voor jou heeft bedoelt…
Vrij zijn om te creëren!
In Genesis 1 lezen we dat God na Zijn werk Zijn gemaakte schepping bekeek en zag dat het goed was. Hier ligt een groot geheim om ruimte te creëren om vrij te kunnen scheppen: Zien dat het goed is.

Een moeilijke taak anno 2021 waarin we in een 24 uurs maatschappij leven en we alles snel en nu willen.
Waar we bang zijn om iets te missen.
Wanneer we niet tevreden kunnen zijn met wat er is.
In Nederland is 1 op de 10 ontevreden met zijn/haar leven maar acteert daar niet naar.
Daarnaast is ruim de helft van de 9 vooral bezig met voorkomen dat zij/ haar leven niet de verkeerde kant opgaat, en dus vooral in zorgen of stress leeft. (bron: CBS.nl)

 

Kan jij God danken en zien dat het goed is?
Voor de plek waar jij je nu bevindt in je proces?
Het leven dat jij nu leeft?
De middelen die jij nu tot je beschikking hebt?
Voor de mensen om je heen?
Voor je werkzaamheden?
Wat je hebt gemaakt en nu voor je ligt?

 

Bedenk iedere keer dat jij creëert jij ruimte schept om Hem te danken.
Ruimte schept voor Hem om in jou te werken.
Iedere tekening, krabbel of schets…
Is een moment om te herstellen, om te genezen en om te zien dat het goed is.
Hij kijkt met je mee en geniet.

 

Vind je dit nog lastig?
Wil jij oefenen met de art of gratitude?
Stuur me een berichtje en dan kletsen we verder.

 

Wees gezegend met Zijn creativiteit,

 

Creatieve groetjes en Gods zegen,
Jennifer